Opel - Sustainability Milestones
Opel Milestones - Innovation

Istorijat inovacije

Otkrijte mnoge načine na koje možete da imate koristi od našeg inovativnog duha.

Istorijat Opelovih inovacija
Opel Design Milestones

Istorijat dizajna

Pogledajte kako su emocionalna privlačnost i praktična otkrića definisali Opelov dizajn tokom godina.

Istorijat Opelovog dizajna

„ZELENI“ ISTORIJAT.

Puno vremena je prošlo otkad smo uvideli da moramo odgovorno da se ponašamo kada su u pitanju naši resursi. Uložili smo decenije rada u ekološke inovacije radi smanjenja zagađenja i podizanja naše sveukupne održivosti.

2012. Zafira Tourer 1.6 Turbo CNG

U nezavisnom izboru nemačkog ÖKOTREND instituta i časopisa AUTO TEST za najekološkije vozilo u svojoj klasi, Opel Zafira Tourer 1.6 Turbo CNG je dokazala da je moguć spoj komfora i performansi s čistim i jevtinim pogonom. Sa emisijom CO2 od samo 129 g/km pri pogonu na CNG i još boljim balansom CO2 pri kombinovanom pogonu na CNG i Biogas, ekosfera malo lakše diše.

Sustainability Milestones - 2010 New Corsa and Astra ecoFLEX Models

2010: Nova Corsa i Astra ecoFLEX® Modeli

Sa emisijom CO2 od samo 109 g/km i kombinovanom potrošnjom goriva od 4,1 l/ 100 km, nova Astra 1.3 CDTI ecoFLEX® donosi još veću efikasnost Opelovom nedavno lansiranom kompaktnom automobilu. Corsa ecoFLEX® 1.3 l CDTI nudi izuzetno nisku emisiju CO2 od samo 98 g/km za verziju sa troja vrata.

Sustainability Milestones - 2008 ecoFLEX Range Introduced

2008: Predstavljena ecoFLEX® linija

Opel predstavlja ecoFLEX® verzije svojih linija automobila sa niskom emisijom. Prvi modeli su Corsa, Meriva, Zafira i Astra. Corsa ecoFLEX® emituje samo 119 grama CO2 po kilometru i ima prosečnu potrošnju od samo 4,5 l dizela na 100 kilometara.

Sustainability Milestones -2003 Particulate Filter Needs No Maintenance

2003: Filter za čestice ne zahteva održavanje

Zahvaljujući njegovom inovativnom procesu regeneracije, filter za čestice dizela (DPF) koji ne zahteva održavanje ne treba aditive i skoro da nema ni malo uticaja na potrošnju goriva, emisiju CO2 ili izlaznu snagu.

Sustainability Milestones - 2000 Natural Gas Premiere

2000: Premijera prirodnog gasa

Opel otkriva konceptni automobil Zafira sa pogonskim sistemom na prirodni gas na Salonu automobila AAA u Berlinu krajem oktobra. Zafira 1.6 CNG donosi monovalentnu jedinicu pogona optimizovanu za rad sa prirodnim gasom. Najveća prednost modela Zafira CNG je njegova velika ekonomičnost: u poređenju sa benzinskim motorima slične veličine, troškovi za gorivo Zafire CNG su oko 50 odsto niži.

Sustainability Milestones - 1995 Lower Consumption Thanks to Lower Weight

1995: Manja potrošnja zahvaljujući manjoj težini

Corsa ECO3 je prvi trolitarski automobil na svetu. Njegova potrošnja dizela od samo 3,4 l/100 km je ostvarena prvenstveno radikalnim smanjenjem težine automobila, upotrebom kompozitnih materijala ojačanih ugljeničnim vlaknima umesto limenih ploča na haubi, vratima i branicima.

Sustainability Milestones - 1989 Catalytic Converter as Standard

1989: Katalitički konvertor kao standard

Opel postaje prvi evropski proizvođač automobila koji je sve svoje automobile opremio katalitičkim konvertorom kao standardom, od najmanjeg do najvećeg modela. Mi smo takođe prvi koji smo predstavili reciklažni krug za plastiku.

Sustainability Milestones - 1989 Aerodynamics World Record for Calibra

1989: Svetski rekord u aerodinamici za model Calibra

Nova Calibra postavlja još jedan rekord u aerodinamici. Kupe verzija ima senzacionalan koeficijent otpora vazduha (Cd) od 0,26.

Sustainability Milestones - 1981 Water-Based Lacquer

1981: Lak na vodenoj bazi

Mi smo prvi proizvođač automobila koji je počeo da koristi lakove na vodenoj bazi u serijskoj proizvodnji u našoj lakirnici u Riselshajmu. Ovi lakovi su uglavnom bez organskih rastvarača i značajni redukuju uticaj na životnu sredinu.

Sustainability Milestones - 1972 Opel GT Sets Diesel World Record

1972: Opel GT postavlja svetski rekord sa dizel motorom

Modifikovani Opel GT sa 95 ks, 2,1-litarskim turbo dizel motorom postavio je veliki broj svetskih rekorda sa dizel motorima u Opelovom centru za testiranje u Dudenhofenu, i zabeležio je maksimalnu brzinu od 197,5 km/h. Nedugo potom, Opel Rekord 2.1 D je postao Opelov prvi dizel putnički automobil na tržištu.