Innovation - Milestones
Opel Design -  Milestones

Istorijat dizajna

Pogledajte kako su emocionalna privlačnost i praktične inovacije definisali Opelov dizajn tokom godina.

Opelov istorijat dizajna
Opel Milestones Sustainable Mobility And Environmental Solutions

„Zeleni“ istorijat

Opelova tradicija ekološke odgovornosti seže daleko u prošlost.

Opelov istorijat održivosti

ISTORIJAT INOVACIJA.

Preko 110 godina novih ideja – od prvog pristupačnog „doktorskog automobila“ do električnog vozila sa produženim dometom. Činimo vašu mobilnost jednostavnijom, bezbednijom, udobnijom i prijatnijom. To je inovacija za stvarne ljude od stvarnih ljudi.

2014. Opel Mokka odnosi nagradu za Automobil godine s pogonom na sva četiri točka po 2. put

Opel Mokka je broj jedan po izboru čitalaca za nagradu ‚‚Auto Bild Allrad" čime je zadržala titulu Automobila godine s pogonom na sva četiri točka u kategoriji ‚‚Terenskih i SUV vozila do 25,000 eura". Mokka je osvojila 18.7% glasova, daleko ispred Škode Yeti (14.6%) i Nissana Qashqai (12.4%).

2014. ADAM osvaja Nagradu čitalaca u kategoriji mini automobila

Na 38. Nagradi čitalaca visoko cenjenog nemačkog časopisa ‚‚Auto motor und sport", ADAM je pobedio s 24.2 procenta glasova u kategoriji mini automobila, pobedivši VW Up (23.9%) i Mini (16.6%).

2014. Opel Zafira Tourer je Najekološkiji van za 2014.

Za izuzetne ekološke kvalitete časopis Auto Trend i Ekološki institut Ökotrend odabrali su Zafiru Tourer za Najekološkiji van u 2014. godini.

2013. Opel ADAM osvaja nagradu za najbolje povezani automobil za IntelliLink

Sa IntelliLink sistemom za informisanje i zabavu,Opel ADAM je najbolje povezani mali automobil na tržištu. Ovo je mišljenje uredničkih timova časopisa Auto Bild i Computer Bild. Glavna prednost: IntelliLink u Opel ADAMU kompatibilan je s pametnim telefonima i sa Apple iOS i sa Android platformom, a cenovno je izuzetno atraktivan.

2013. Opel Ampera osvaja eCar nagradu

Na dodeli eCar nagrada za 2013. godinu, više od 13,000 čitalaca časopisa Auto Bild i Auto Test odabralo je Opel Amperu u konkurenciji od 15 vozila kao ‚‚najbolji ukupni koncept" za svakodnevnu upotrebu među ‚‚prvim klasicima" električnih vozila.

2013. Opel zadržava Plus X nagradu za Najinovativniji brend

Opel je izglasan za Najinovativniji brend po treći put nakon 2010. i 2012. Fantastični modeli i tehnologije impresionirali su međuranrodni žiri eksperata i osvojili ukupno 21 priznanje za Cascadu, ADAMA, Mokku i Zafiru Tourer. FlexFix® sistem nosača bicikla na ADAMU, Cascadi i Zafiri Tourer BiTurbo izglasan je za ‚‚Najbolji proizvod u 2013.”

2013. Opel ADAM osvaja crvenu tačku kao nagradu za dizajn

Opel ADAM je najnoviji Opelov model koji je dobio izuzetno prestižnu crvenu tačku kao nagradu za dizajn. Međunarodni žiri od 37 članova odabrao je originalnog ADAMA u kategoriji Motornih vozila i prevoznih sredstava, postavši tako četvrti Opelov proizvod kome je ukazana ova počast od 2009.

2012. Opel Astra GTC osvaja crvenu tačku kao nagradu za dizajn

30 sudija na dodeli nagrade ‚‚crvena tačka" pohvalilo je Astru GTC za ‚‚poentiranje svojim fantastičnim i sportskim dizajnom"; ovo je treći Opelov model koji je dobio ovako prestižnu nagradu od 2009.

2012. Opel Zafira Tourer osvaja Zlatni volan

Za 37. godišnjicu nagrade Zlatni volan koju dodeljuju ‚‚Auto Bild" i ‚‚Bild am Sonntag", čitaoci su revolucionarnu Opel Zafiru Tourer, salon na točkovima, izglasali za pobednika u kategoriji vanova. Ovo je treći put da Zafira osvoji ovu važnu nagradu, nakon što je pobedila 1999. i 2005. godine.

2011. RAK e

Kao važan korak na putu do priuštivog električnog automobila za mlade vozače, Opel RAK e otvara novo poglavlje u razvoju motornih vozila bez štetnih izduvnih gasova. Unapradjeni tandem koncept pokazao se kao svrsishodan i praktičan novi pravac razvoja, u kojem može da se uživa s napunjenih 16 godina.

2011. AFL osvaja Euro NCAP nagradu ‚‚Advanced"

Kao priznanje za veliki napredak na polju bezbednosti u noćnoj vožnji i pri lošoj vidljivosti, Evropski program za ocenjivanje novih automobila (NCAP) dodelio je Opelovom sistemu Prilagodljivih prednjih svetala (AFL) nagradu ‚‚Advanced". Ovo je druga NCAP-ova ‚‚Advanced" nagrada, pošto je 2010. dodeljena sistemu Opel Eye.

2010. Opel Movano prednji i zadnji pogon

Prvi put u Opelu, novi Movano nudi pogon na prednje ili zadnje točkove. Takodje, nudi i jedan od najširih izbora karoserija u klasi: vanove sa 4 dužine i tri visine. Savremen komfor, izvanredna ekonomičnost, visok kvalitet i napredni sistem info-zabave i navigacija, te široka lepeza opcija i opreme, dodatna su prednost ovoj već savršenoj ponudi.

Opel Innovation - 2010 GTC Paris

2010: GTC Pariz

Ovaj koncept predstavljen na Sajmu automobila u Parizu napravljen je da izrazi najemotivniju stranu Opelovog brenda. Hečbek sa troja vrata je čist ali sportski, jednostavan ali izražajan i u isto vreme je smeo i ikonski. U skladu sa Opelovom DNK, to je dostižan automobil iz snova, osmišljen da prikaže osnažen brend.

Opel Innovation - 2010 Flextreme GT/E

2010: Flextreme GT/E

Opel Flextreme GT/E koncept vizualizuje kvalitete koji karakterišu osnažen Opel brend: veoma emotivna privlačnost, ekološke performanse i izražajan dizajn – napravljeni sa nemačkom preciznošću.

Opel Innovation - 2010 Meriva FlexDoors®, Flex Rail®

2010: Meriva FlexDoors®, Flex Rail®

Jedinstvena vrata sa zadnjom šarkom na Merivi olakšavaju ulazak i izlazak sa zadnjeg sedišta.

FlexDoors® opcija takođe pruža veću sigurnost, posebno za mlade porodice. Nova FlexRail® centralna konzola prostor između prednjih sedišta pretvara u fleksibilan sistem za odlaganje.

Opel Innovation - 2008 Insignia: AGR, AFL+, FlexRide, Opel Eye

2008: Insignia: AGR, AFL+, FlexRide, Opel Eye

Insignia je lansirana sa velikom lepezom inovacija. Opel Eye sistem je mala širokougaona kamera visoke rezolucije u automobilu koja čita saobraćajne znake i oznake na putu, i time unapređuje bezbednost tokom vožnje. FlexRide sistem podešavanja oglibljenja reaguje istog trenutka na promenu uslova i prilagođava se stilu vožnje. AFL+, sledeća generacija prilagodljivog prednjeg osvetljenja se automatski prilagođava uslovima, obezbeđujući bezbedniju i opušteniju vožnju. Ergonomska sedišta su dobila odobrenje od strane AGR asocijacije, što predstavlja specijalno priznanje kvaliteta dodeljeno od strane nezavisnog panela ergonomskih stručnjaka i lekara.

Opel Innovation - 2006 Corsa: FlexFix®

2006: Corsa: FlexFix®

Sistem zadnjih nosača FlexFix® se jednostavno izvlači iz zadnjeg branika, tako da ne zauzima puno mesta u vašoj garaži ili domu. Prvi put je predstavljen na Corsa modelu, a kasnije na modelima Insignia, Astra i Meriva.

Opel Innovation - 2005 Astra GTC: Panoramic Roof

2005: Astra GTC: Panoramski vetrobran

Astra GTC je prvo serijsko vozilo koje je ponuđeno sa panoramskim vetrobranom koji se proteže od haube do B stuba. Ovaj inovativan vetrobran vozaču i suvozaču nudi skoro neograničeno polje vida i stvara jedan sasvim novi osećaj prostora.

Opel Innovation - 1999 Zafira: Flex7 Seating System

1999: Zafira: Flex7 sistem sedišta

Flex7 sistem sedišta u Opel Zafiri. Počevši od Zafire, Opel je odlučio da fleksibilnost enterijera treba da bude osnovna funkcija u dizajnu svakog njegovog automobila.

Opel Innovation - 1995 Full Size Airbags

1995: Vazdušni jastuci u punoj veličini za putnike na prednjim sedištima u svim linijama automobila

Opel podiže nivoe bezbednosti učinivši da vazdušni jastuci u punoj veličini za vozača i suvozača budu standardni deo opreme u svim linijama automobila.

Opel Innovation - 1989 First European Manufacturer With Catalyst as Standard

1989: Prvi evropski proizvođač sa katalizatorom kao delom standardne opreme

Opel je prvi evropski proizvođač koji je ponudio trosmerne katalitičke konvertore kao standard u svim modelima benzinaca, time doprinoseći smanjenju štetnih emisija izduvnih gasova.

Opel Innovation - 1986 Omega: Aerodynamic World Champion And DSA Suspension

1986: Omega: Svetski šampion u aerodinamici i DSA vešanje

Omega debituje sa najboljim koeficijentom otpora vazduha u svojoj klasi, koji iznosi 0,28. Takođe donosi veliki spektar inovacija, uključujući u novu aktivnu bezbednost šasije koja joj daje stabilnost bez presedana. Omega je izabrana za Automobil godine 1987.