Skip To Content
Kraj životnog ciklusa

Recikliranjem do zdravije životne sredine

Pošto nam je životna sredina važna, u cilju efikasnijeg postupka reciklaže prilikom dizajniranja proizvoda od starta vodimo računa o njihovoj održivosti.

 

Opelov koncept održivosti prilikom dizajniranja vozila ključni je element naše odgovornosti prema proizvodu. On ima za cilj da smanji otpad koji nastaje u procesu proizvodnje i na kraju životnog ciklusa vozila. Opelov koncept održivosti prilikom dizajniranja vozila deo je naše posvećenosti životnoj sredini i očuvanju dragocenih materijala i energetskih izvora.

Dizajn orijentisan ka održivosti

Odgvornost kao sastavni element proizvoda

Razvoj

 • Procena životnog ciklusa
 • Odabir održivih materijala

 

Proizvodnja

 • Koriščenje recikliranih materijala (reciklata)

 

Korišćenje

 • Odlaganje u dilerstvu (upravljanje otpadom)
 • Rezervni delovi

 

Obnavljanje 

 • Obnavljanje vozila
 • Remedijacija i preliminarni tretman
 • Direktiva EU za ELV vozila
Pročitajte Više Prikaži Manje

Elementi oblikovanja za trajnost

 • Odabir održivih materijala
 • Adekvatnost dizajna za remedijaciju
 • Adekvatnost dizajna z preliminarni tretman

Opel ima že dolgo tradicijo uporabe recikliranih materialov, poimenovanih tudi reciklati. Do danes se je uporaba recikliranih materialov nenehno povečevala. Za uporabo v proizvodnji je bilo izbranih in odobrenih že več kot 230 recikliranih plastičnih materialov. S tehnične perspektive je bilo narejeno veliko za povečanje deleža uporabljenih recikliranih materialov.

 

 

Tako kot primarne surovine morajo tudi reciklati izpolniti iste tehnične zahteve. Reciklirani materiali so zaželeni, če se zaradi tega ne poveča cena posameznega dela. Kakovost ne sme biti nikoli ogrožena. Naša ekipa za recikliranje naredi vse za ohranjanje videza in občutka odlične kakovosti, mehanske in toplotne trpežnosti ter standardov delovanja.

 

Zaradi visokih standardov in kakovosti je možno naše reciklirane materiale zdaj uporabiti tudi za vidne dele in ne le za neopazne dele v Oplovih avtomobilih.

Zapravo, pošto su naši reciklirani materijali tako visokog standarda i kvaliteta, sada se mogu koristiti na vidljivim, kao i na skrivenim delovima Opelovih vozila. 

Korišćenje recikliranih materijala

Označeni delovi mogu se izrađivati od recikliranih materijala (primer: Insignia)

Koncept obnavljanja

Dostavljanje vozila

Poslednji vlasnik dostavlja ELV vozilo (vozilo na kraju životnog ciklusa) jednom od naših ovlašćenih partnera za povraćaj vozila. Nakon provere vozila, naš partner za povraćaj vozila izdaje obavezan Sertifikat o uništenju (CoD).

Preliminarni tretman i remedijacija

Prvo se vadi akumulator i neutrališu vazdušni jastuci. Zatim naš partner za povraćaj vozila izvlači sve gorivo i radne fluide: motorno ulje, ulje menjača, kočiono ulje, rashladnu tečnost iz hladnjaka, kao i tečnost iz klima uređaja.

Rastavljanje

Sledeći korak je rastavljanje komponenata i sistema kako bi se prodali kao polovni rezervni delovi ili upotrebili kao osnova za remontirane delove. Ako je ekonomski prihvatljivo, materijali poput plastike ili stakla se skidaju i šalju na reciklažu.
.

Skladištenje

Materijali opasni po okolinu se prikupljaju i kasnije šalju specijalizovanim kompanijama radi obnavljanja ili odlaganja.

Drobilica

Karoserija se nakon preliminarnog tretmana otprema do drobilice, koja rastavlja vozilo na delove i razvrstava ih u sekcije za dalju reciklažu ili obnavljanje.

Tehnologija nakon rastavljanja u drobilici (PST)

Rastavljeni delovi razvrstani u sekcije, dalje se obrađuju raznim tehnologijama (magnet, vrtložna struja, flotacije) kako bi se dobii materijali koji se mogu upotrebiti kao vredne sekundarne sirovine.

Reciklaža / Obnavljanje / Odlaganje

Delce materialov iz drobilnice in obratov za drobilnico (PST) je možno reciklirati (npr. kot nadomestek za premog v plavžih ali v napravah za odstranjevanje vode iz blata) ali jih ponovno uporabiti v industriji cementa. Ta niz postopkov omogoča ponovno uporabo 95 % vozila in drastično zmanjša količino preostalih odpadkov za odlagališča.

Mreža za povraćaj vozila

Reciklaža za Opel

Kroz naš postupak povraćaja vozila na kraju životnog ciklusa.

Uvek smo vodili računa o životnoj sredini, ali sada recikliranje nije više samo stvar izbora, već je zakonski obavezno. U junu 2006. godine, u Irskoj je stupila na snagu uredba o ELV vozilima (Vozila na kraju životnog ciklusa). To je inicijativa za recikliranje koja zahteva od proizvođača da smanje količinu otpada koji nastaje tokom proizvodnje i na kraju životnog ciklusa vozila.

 

Od 1. januara 2007. vlasnici mogu vratiti sve Opelove automobile jednom od Opelovih ugovornih partnera za povraćaj vozila na kraju životnog ciklusa. Ovo je besplatna usluga, koja podleže izvesnim uslovima (molimo, pogledajte u nastavku).

 

Želimo da budemo sigurni da je vaše vozilo na kraju svog životnog ciklusa reciklirano na način koji pogoduje životnoj sredini. Iz tog razloga mi vodimo računa o tome da sve naše lokacije za povraćaj ispunjavaju zakonske obaveze koje nameću propisi o ELV vozilima, time što im sertifikat izdaju nezavisni stručnjaci u skladu sa zakonom. Svakog od naših partnera koji vrši povraćaj vozila, kao i sve procese i dokumentaciju o protoku ulaznog i izlaznog materijala, takođe će proveriti naši stručnjaci za reciklažu.

Za brezplačen prevzem mora vaš izrabljeni Opel izpolnjevati naslednje pogoje:

   Vozilo ima do 9 sedežev ali sodi med lahka gospodarska vozila z nosilnostjo do 3,5 tone

 

● Bistveni deli ali komponente ne smejo manjkati

 

● V vozilu ni neavtomobilskih odpadkov

 

● Originalni dokumenti vozila so bili predani skupaj z vozilom

 

Predajte svoje izrabljeno vozilo našemu zunanjemu partnerju za prevzem vozil in izstavil vam bo Potrdilo o razgradnji vozila (Certifikat o uničenju - CoD), ki vam bo služilo za odjavo vozila iz prometa. Lahko ste mirni, saj bodo vaše staro vozilo razgradili na do okolja najprijaznejši način.

Poiščite najbližjega Oplovega partnerja za prevzem vozil.