Skip To Content
Reciklaza

Put do zdravije okoline

Reciklažom do zdravije životne sredine

Pošto nam je životna sredina veoma važna, prilikom projektovanja proizvoda od starta vodimo računa o njihovoj održivosti zarad efikasnijeg postupka reciklaže.

Opelov koncept održivosti prilikom projektovanja vozila ključni je element naše odgovornosti prema proizvodu. On ima za cilj da smanji otpad koji nastaje u procesu proizvodnje, kao i na kraju životnog ciklusa vozila. Opelov koncept održivosti prilikom projektovanja vozila deo je naše posvećenosti životnoj sredini, te očuvanju dragocenih materijala i energetskih izvora.

Dizajn orijentisan ka recikliranju

Dizajn orijentisan ka održivosti

 

Čini reciklažu mnogo lakše.

 

Naša strategija se zasniva na dva principa:

 

 • Dizajn orijentisan ka recikliranju/Dizajn za početnu obradu
 • Razvoj i upotreba „ciklusa” materijala za izradu vozila

Odgvornost kao sastavni element proizvoda

Razvoj

 • Procena životnog ciklusa
 • Odabir održivih materijala

 

Proizvodnja

 • Koriščenje recikliranih materijala (reciklata)

 

Korišćenje

 • Odlaganje u dilerstvu (upravljanje otpadom)
 • Rezervni delovi

 

Obnavljanje 

 • Obnavljanje vozila
 • Remedijacija i preliminarni tretman
 • Direktiva EU za ELV vozila
Pročitajte Više Prikaži Manje
Da bi se ovaj cilj uzeo u obzir za vreme razvojne faze, svi timovi za dizajn u Opelu moraju da prate uputstva koja omogućuju recikliranje i obnovu proizvoda. Osnovni cilj je podrška inžinjerima i dobavljačima Opela u razvoju vozila i njihovih delova gde se primenjuje mogućnost recikliranja. Ovaj proces pomaže inžinjerima kada analiziraju delove, komponente i vozila u vezi mogućnosti recikliranja i obnove – lakoću recikliranja delova na kraju njihovog veka trajanja.

Elementi oblikovanja za trajnost

 • Odabir održivih materijala
 • Adekvatnost dizajna za remedijaciju
 • Adekvatnost dizajna z preliminarni tretman

Opel ima dugu tradiciju upotrebe recikliranih materijala. Više od 130 recikliranih plastičnih vrsta su odobreni za upotrebu u proizvodnji.

 

Jedan od Opelovih ciljeva za recikliranje je povećanje količine reciklirane plastike u proizvodnji. Reciklirani materijali će imati prvenstvo u odnosu na ostale materijale, ako se njihova tehnološka ispravnost i ekonomičnost pokažu isplativim. Pored toga, ovi materijali se odobravaju za čitav niz delova (na pr. obloga karoserije, blatobrane, maska za motor)

 

Naš tim za recikliranje se trudi da održi visok nivo kvaliteta , mehaničkiog i termalnog roka trajanja, uz očuvanje standarda performanse.

 

Kvalitet se nikad ne dovodi u pitanje.

 

Zapravo, kvalitet recikliranih materijala je toliko sličan novim materijalima da se više ne upotrebljavaju samo kao „nevidljivi delovi“ već se upotrebljavaju kao delovi.

Korišćenje recikliranih materijala

Označeni delovi mogu se izrađivati od recikliranih materijala (primer: Insignia)

Koncept obnavljanja

Opelov koncept obnove

Za vaš Opel na kraju životnog ciklusa. 

Dostavljanje

Poslednji vlasnik dostavlja ELV (vozila koja su dostigla kraj veka) ovlašćenom preduzimaču za rastavljanje vozila. Nakon provere vozila, preduzimač izdaje potrebni Sertifikat za uništenje.

Tretman i otklanjanje zagadjenja

Prvo, akumulator se skida i zaštitni jastuci se neutrališu. Zatim preduzimač izvlači svo gorivo i sve operativne tečnosti iz vozila. To uključuje motorno ulje, ulje za transmisiju, kočiono ulje kao i tečnost iz hladnjaka i rashladnu tečnost iz sistema za klima uredjaj.

Rastavljanje

Sledeći korak je rastavljanje delova i sistema kako bi se prodali kao korišćeni rezervni delovi ili upotrebljeni kao osnova za remontirane delove. Ako postoji ekonomska isplativost, materijali kakvi su plastika ili staklo se skidaju u svrhu recikliranja.

Skladištenje

Materijali opasni po okolinu se sakupljaju i kasnije se šalju specijalizovanim kompanijama za obnavljanje radi obnavljanja ili deponovanja

Mašina za seckanje

Predhodno tretirani trupci se dostavljaju na mašinu za seckanje koja rastavlja vozilo u sitne delove i sortira ih u razne frakcije za dalje recikliranje ili obnavljanje.

Tehnologija procesa nakon upotrebe mašine za seckanje

Frakcije rastavljenih delova se dalje obrađuju raznim tehnologijama (magnet, plutanje) da bi se dobila frakcija koja se može upotrebiti kao vredne sekundarne sirovine.

Recikliranje / Obnova / Deponovanje

Frakcije materijala mogu biti reciklirane nakon mašine za seckanje i PST pogona (na pr. kao zamena za ugalj za topione peći, kao sredstvo za regulisanje mulja u kanalizaciji) ili upotrebljene u industriji cementa. Ovaj procesni lanac omogućava obnovu 95 odsto vozila i drastično smanjuje količinu otpada za deponovanje.

Mreža za povraćaj vozila

Recikalite vaš Opel

Kroz naš postupak povraćaja vozila na kraju životnog ciklusa.

Uvek smo vodili računa o životnoj sredini, ali sada recikliranje nije više samo stvar izbora, već i zakonska obaveza. U junu 2006. godine, u Irskoj je stupila na snagu uredba o ELV vozilima (Vozila na kraju životnog ciklusa). To je inicijativa za recikliranje koja zahteva od proizvođača da smanje količinu otpada koji nastaje tokom proizvodnje i na kraju životnog ciklusa vozila.

Od 1. januara 2007. vlasnici mogu vratiti sve Opelove automobile jednom od Opelovih ugovornih partnera za povraćaj vozila na kraju životnog ciklusa. Ovo je besplatna usluga, koja podleže izvesnim uslovima (molimo, pogledajte u nastavku).

Želimo da budemo sigurni da je vaše vozilo na kraju svog životnog ciklusa reciklirano na način koji pogoduje životnoj sredini. Iz tog razloga mi vodimo računa o tome da sve naše lokacije za povraćaj ispunjavaju zakonske obaveze koje nameću propisi o ELV vozilima, time što im sertifikat izdaju nezavisni stručnjaci, u skladu sa zakonom. Svakog od naših partnera koji vrši povraćaj vozila, kao i sve procese i dokumentaciju o protoku ulaznog i izlaznog materijala, takođe će proveriti naši stručnjaci za reciklažu.


 
Vaš Opel na kraju životnog ciklusa adekvatan je za besplatan povraćaj samo ako:

 

 • Ne nedostaju mu bitni delovi ili komponente
 • Vozilo ne sadrži otpad koji ne potiče od automobila

 

(Napomena za predstavnike zemalja, koju ne treba prikazati na Internet stranici: Molimo, proverite eventualne dalje zahteve za besplatni povrat s vašom lokalnom pravnom službom. Za Nemačku, na primer, to su sledeće stavke:

 

 • Vozilo ima do 9 sedišta ili je lako komercijalno vozilo (van) do 3.5 tone
 • Vozilo je konačno registrovano u EU
 • Vozilo je više od mesec dana bilo registrovano u EU
 • Originalna dokumentacija o vozilu je predata zajedno s vozilom

 

Dostavite svoje vozilo na kraju životnog ciklusa našim partnerima za povraćaj vozila i oni će vam dati Sertifikat o uništenju (CoD), dokument koji vam je potreban da skinete vozilo s registracije. Sada možete otići mirni, znajući da će vaš stari automobil biti odložen na ekološki najprihvatljiviji način.

Pronađite najbližeg Opel partnera za povraćaj vozila.