Opel | Sustainable Mobility - Conventional Propulsion Systems
Opel Sustainability - e-Mobility

Električna mobilnost bez kompromisa

Zaboravite na bojazan zbog dometa. Dolaze vam rešenja za mobilnost koja nastavljaju da rade.

Uključite se u snagu električne energije
Conventional Propulsion Systems - ecoFLEX Range

Domet ecoFLEX® modela

Naklonjeni prirode i naklonjeni vašem novčaniku.

Pogledajte domet Opelovog ecoFLEX® modela

NA PUTU KA ZELENIJOJ BUDUĆNOSTI.

Prvi automobil sa katalizatorom kao standardom u Nemačkoj, prvi 3-litarski automobil na svetu, prvi dizel motor koji je u skladu sa Euro 4 standardnima emisije: mi smo uvek imali vodeću ulogu u brizi za vašu štednju i za životnu sredinu. Put ispred nas nije samo dugoročni razvoj alternativnih pogonskih sistema i održivih koncepata, već i kratkoročno i konstantno redukovanje potrošnje goriva i emisije u sadašnjosti.

Kako bismo postigli ovaj cilj, mi obezbeđujemo ekološke tehnologije kao što su start/stop sistem, smanjenje motora, i naša obimna ponuda ekonomičnih ecoFLEX® modela.

Enlarge

BlueInjection tehnologija – veća efikasnost, smanjena emisija izduvnih gasova

BlueInjection sistem smanjuje azotove okside (NOx) iz dizel motora kako bi ispunio stroge Euro 6 propise. BlueInjection sistem koristi netoksičan AdBlue® rastvor bez mirisa (poznat i kao DEF, skraćeno od ‚‚Diesel Exhaust Fluid"), koji se pohranjuje u pomoćnom rezervoaru i ubrizgava u izduvni gas, pretvarajući u katalitičkom konvertoru NOX u neškodljivu smešu vode i azota.


Lean NOx Trap (LNT)

Da postigne neophodno smanjenje azotovih oksida (NOx) i prilagodi se dolazećim Euro 6 propisima, Merivin 1.6 CDTI koristi Lean NOx Trap tehnologiju. Ona podrazumeva specijalni katalitički konvertor koji pohranjuje čestice NOx kao sunđer u NOx zamci. Kad se dostigne kapacitet zamke, ona se regeneriše dodatnim ubrizgavanjem goriva u veoma malim dozama.


Enlarge

Uštedite uz ekonomične ecoFLEX models

Održivost ima dugu istoriju u Opelu. Zbog toga smo sad u mogućnosti da ponudimo mnogo inteligentnih i inovativnih alternativa. Naći ćete naš ecoFLEX® znak na Opelovim modelima koji nude najveću uštedu goriva. Drugim rečima, ovo su vozila sa najnižom potrošnjom i emisijom CO2.

Možete da birate između četiri tipa pogona u skladu sa vašim individualnim potrebama i preferencama. Naša obimna ponuda ecoFLEX® modela uključuje ekonomične benzinske, dizel, kombinovane pogonske sisteme na benzin/TNG i prirodni gas.


Enlarge

Manje je više: Tehnologija smanjivanja

Princip smanjenja je zaista jednostavan: pustite da mali motor radi posao velikog motora. U praksi, međutim, stvari mogu da se zakomplikuju: ako postavimo prevelike zahteve motoru, on može brzo da se istroši. Kako bismo ovo izbegli, nastavićemo da primenjujemo najnoviju tehnologiju. Na primer, varijabilna kontrola faze ventila i usisna grana naših ECOTEC® motora obezbeđuju visoke performanse i smanjenu potrošnju goriva i emisiju CO2.

Naši motori sa turbo punjenjem obezbeđuju još jednu jasnu demonstraciju principa smanjenja: klapne sa optimalizovanim trenjem, izduvni ventili punjeni natrijumom, skraćeni klipove i funkcija „overboost povećavaju performanse i obrtni momenat dok smanjuju potrošnju i emisiju.


Enlarge

Pretvaranje stajanja u mestu u pokret: Start/Stop sistem

Ova veoma efikasna tehnologija, koja je zaista na svome u urbanim područjima i pri stani/kreni vožnji, deluje na veoma jednostavan način: u saobraćajnoj gužvi ili na crvenom svetlu na semaforu, motor staje kada ubacite u prazan hod i otpustite kvačilo. Kako biste krenuli, samo pritisnete kvačilo i ubacite u brzinu.

Zbog bezbednosti i udobnosti, kontrole temperature, servo volan i pojačivač kočnica ostaju aktivni dok je motor ugašen.

Start/Stop tehnologija je trenutno dostupna za modele Opel Corsa i Opel Agila, ali će uskoro biti dostupna i za model Opel Astra a do kraja 2011. godine i za sve modele velike zapremine.


Regeneracija energije kočenja

Svi motori sa sistemom Start/Stop dolaze i sa posebnim sistemom upravljanja energijom koji obnavlja kinetičku energiju proizvedenu prilikom kočenja i praznog hoda, čime se obezbeđuje optimalni status popunjenosti akumulatora, kao i dodatna ušteda goriva i smanjenje emisije izduvnih gasova.


Enlarge

ecoFLEX pomoć u vožnji

Sistem ecoFLEX pomoć u vožnji pokazuje vam tačno kad treba da promenite stepen prenosa radi maksimalne ekonomičnosti, ali to nije sve. Pokazuje i koji uredjaj troši najviše energije, te istorijat potrošnje goriva za prethodnih 50 km. Za ovo, ima tri podmenija koji su prikazani na centralnom ekranu izmedju instrumenata.